2014. szeptember 1., hétfő

Hogy fésüljem kedvencemet?

Fésülés, szõrbontás


Ebben a cikkben szeretnék egy kis segítséget adni a gazdiknak, hogyan fésüljék kedvencüket, hogy mindig ápoltak legyenek.
Ez

  • jó a kutyának / cicának, mert csomós szőrben senki sem érzi jól magát;
  • jó a gazdinak, mert nyugodt lehet, hogy kedvence szabadon tud mozogni, boldog és kiegyensúlyozott;
  • és - hogy egy kicsit önző legyek – jó a kozmetikusnak is, mert nem kell hosszú időt tölteni azzal a kozmetikában, hogy a csomókat bontogassa.
A fésülést már kölyökkorban el kell kezdeni. Amikor még kicsik, és rövid a szőrük. Ebben a korban azért kell rendszeresen, hetente legalább 2-3 alkalommal alaposan átkefélni őket, hogy hozzászokjanak, és később, amikor már muszáj csinálni, ne legyen kínszenvedés ez a procedúra.
Ha lehetőségünk van rá, célszerű a fésülést, kefélést egy stabil, csúszásmentes felületű asztalon végezni, hogy a kutya biztonságban érezze magát, ne csúszkáljon rajta. A rendszeres asztalra állítás azért is jó módszer, mert ha a kutya megszokja, később a kutyakozmetikában sem okoz majd problémát, ha felteszik az asztalra.
Nem mindegy, hogy a fésülést, szőrbontást milyen módszerrel végezzük, mert ha csak a felső részeket fésüljük ki, a szőr tövénél összecsomósodik a szőr.

A kölyökkutyát fektessük oldalára az asztalon (később már végezhetjük a fésülést állva is) és először a hátulsó lábán hajtsuk fel a szőrt. Egy pumpás flakonból szórjunk a szőrére egy kevés langyos vizet vagy szőrkondicionálót, hogy ne szakadjon le a szőre vége a fésüléstől. Egy erős szálú vaddisznósörte- vagy egy puha gumialapú egyenes vagy hajlított szálú drótkefével kezdjük el a fésülést a mancsoknál úgy, hogy bal kezünkkel lefogjuk a fölfelé álló szőrt, jobb kezünkkel pedig húzzunk le belőle a kefével egy vékony réteget. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a szőr töve is át legyen kefélve. Ha az első réteget kikeféltük, bal kezünket még mindig a többi szőrön tartva húzzunk le egy következő vékony (!) réteget, és azt is gondosan keféljük ki. Így haladjunk egészen a kutya hátának a közepéig. Ezt a műveletet ismételjük az egész testen. Ha az egyik oldalával készen vagyunk, fordítsuk a kutyát a másik oldalára és ismételjük meg a fentieket ott is. Ne felejtsük ki a farkát se!

Ha valahol csomót találunk, tegyük le a kefét, és először kézzel lazítsuk fel (ne tépjük!!!), majd egy fésűvel, a lehető legóvatosabban - hogy elkerüljük a szőrveszteséget és a szőrvégek leszakadását, és hogy ne okozzunk fájdalmat a kicsikénknek - egyenesítsük ki a szőrszálakat.
Egyébként minden egyes tincs kikefélése után leellenőrizhetjük a fésűvel, hogy jó munkát végeztünk-e. Ahol elakad a fésű, ott csomó van, amit a fent leírt módon kell kibontani.

A kutya fején, ha lehet, még óvatosabban végezzük ezt a műveletet. Itt a fültövekre nagyon figyeljünk, valamint a bajuszra és a szakállra, mert evés közben az ennivalótól összeragadhat a szőr. Ezt megelőzhetjük, ha evés után mindig megmossuk a pofaszőrt, később pedig, ha már hosszabb ez a rész, etetés előtt hátragumizhatjuk.
Számos fajtának a "haja" is hosszúra nő, Ezt mindig fogjuk össze copfba, hogy ne lógjon bele a szemükbe, mert ez zavarhatja őket, és elkezdhetnek tőle vakarózni vagy a fejüket "mancsolni", ami csomósodást és szőrveszteséget okoz. Ezen kívül, ha belelóg a szembe, sokkal erőteljesebb lesz a könnyfolyás, ami elszínezi a szőrt és nagyon csúnya. Rendszeresen tisztítsuk a szemet, hogy a könny ne színezze el a szem alatti részeket.
A világos és fehér színű kutyák szájkörnyéki, szemkörnyéki és lábszőrzetének ápolására, tisztán tartására, ha lehet, még több gondot kell fordítani, mert ha ezeken a részeken besárgul a szőr, az még egy egyébként kifogástalan szőrzettel rendelkező kutya esetében is illúzióromboló hatást kelt.
Annak, hogy kutyánk szőre és bőre a későbbiekben is gyönyörű és egészséges legyen, alapvető feltétele, hogy rendszeresen, hetente legalább 2-3 alkalommal kifésüljük.


A szőrtípusnak megfelelő szerszámok kiválasztásához jöjjön be hozzám a kutyakozmetikába, nagyon szívesen segítek.


Gál Erzsébet kutyakozmetikus mester

1104 Budapest Mádi u 169
1138 Budapest Turóc u 5. (Marina Part)

Tel: +36-70/317-4752                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Vendégeink! 2018.05.25-e után a GDPR rendeletnek megfelelően mindkét kutyakozmetikámban az első szolgáltatás igénybevéte...